Kerro
museolle

Takaisin Kaupat, ostokset, shoppailu -muisteluun

Armfeldinkadun kauppamuistoja

Kaupat, ostokset, shoppailu Anonyymi 16.10.2013 0

Muistot sijoittuvat vuosille 1947-1952.

Asuin kaupan naapurissa. Nykyisen Tähtikadun ja Armefeldinkadun kulmassa oli maito-, liha- ja leipäkauppa, jonka palveluita lähikorttelin asukkaat käyttivät. Korttelissa oli myös käsityöläisammattien edustajia: verhoomo, ompelija, pläkkiseppä.

Käytössä oli säännöstelykupongit, vaaleanvihreitä, ruskeita ja valkoisia. Kauppa oli jaettu kahteen osaan, meijerituotteet omassa osassaan, muut toisessa. Maitoa myytiin omaan kannuun litran mitalla (jossa pitkä varsi). "Maitokaappina" puinen vahva valkoiseksi maalattu iso laatikko, toisessa lasiovi ja toisessa puuovi, se oli viljalaarin mallinen. Siinä kauppa säilytti maidon ja kerman. Kaapin viilennys toimi joesta talvella sahatuilla jäillä. Kaupassa oli pieni näyteikkuna. Kaupan ovi ei ollut kulmassa. Kaupassa oli pariovet, ovesta toinen oli käytössä.

Kaupassa oli pääasiassa kaksi naishenkilöä, joilla oli valkoinen pitkä takki ja hilkka päässä. Oli juhlavaa päästä äidin kanssa maitokauppaan! Ulko-oven yläpuolella sisällä kauriin pää, jossa sarvet.

Meijeripuolella myytiin piimää, maitoa, kermaa ja irtovoita. ”Aitoa maalaisleipää” sanoi mainos, ohrakakkoa, ruisleipää, kuivattua ruisleipää.

Sokeritoppa josta saksilla lohkastiin sokeria, vaaalla punnittiin sokeri. Ruskeapintasta ruisjauhoja myytiin irtojauhoina. Hiivaa, isosta palasta leikattiin hiivapalat. Äiti kun osti hiivaa, myyjä leikkasi hiivan langalla, jonka päissä oli pienet puupalikat.

Ruisjauhot, vehnäjauhot ostettiin kaupasta, korppujauhot äiti teki itse. Suolaa oli vahvassa pahvikartongissa, irtosuolaa pienissä pahvirasioissa. Myöhemmin Jozo suolaa ”jodia pitää jokaisen syödä” mainoksella. Suolalla oli vaalean ruskehtava purkki, teksti musta. Kahvikin oli kortilla, ostettiin Oka-kahvia, jossa oli pieni pkt, paketissa oli tumman tytön kuva, jolla oli isot korvarenkaat. Samassa hyllyssä kuin kahvi, oli hailakan sinisiä pakettejapäitä. Se oli Rikaa, kahvin korviketta, suosittua korviketta. Oli oikein ruhtinaallista saada oikeaa kahvia!

Sakariini oli ruskeassa puulaatikossa, ja siinä oli n. 50 sakariinitablettia. Sitä käytettiin kahvin makeutukseen. Askit olivat niin pieniä, että mahtuivat taskuun.


0 kommenttia

Jätä kommentti

Jätä kommentti

Kirjoita uusi kommentti