Kerro
museolle

Takaisin Porin Matti ja muut porilaiset tulisijat -muisteluun

Porin-Matit ja kesämökki

Ukkini rakensi 1955-1959 kesämökin kylän muurarin ja kylän miehien avulla. Kaksikerroksinen tiiitalo jotta olisi kestävämpi kuin hirsitalo eli "ikuinen". Tänä päivänä tuo "ikuinen" ei ole aivan pitänyt koska tuolloin tehty salaojitus oli olematon, kosteammalla puolelle oli laitettu tiiliputket salaojiksi jotka eivät suorittaneet vuosiin virkaansa. Katto sinkitystä aaltopellistä tehty sekin "ikuinen" mutta kun irronneita nauloja uusitaan on vaikeaa jopa mahdotonta löytää nauloja jottei syntyisi kemialista kosketusta naulan/ruuvin ja peltikaton kanssa.

Mutta se mikä melkein on "ikuista" on Porin-Matti. Tuolla mökillä on 7kpl sammaleen vihreitä Porin-Matteja jotka on ostettu 50-luvun lopulla, 1 korkea (168cm), 1 keskikoko (108cm) ja 5kpl liesimallisia (80cm) joista itse pidän eniten. Kakluunit niinkuin me niitä nimitämme on jokainen omassa huoneessaan. Keväällä ja syksyllä mökillä ollessa joka päiväisessä käytössä vieläkin. Eikä niille ole tehty muuta kuin putsattu tuhkat myös muistaen nuohousluukun ja pinta pesun Fairylla ja vedellä. Toki metalli levyn maali on kuumuudesta (joidenkin polttaessa liiankin kuumaksi kamiinoita puilla) palanut tummaksi maalipinta mutta eikö niin käy meille ihmisillekkin. Ainakin harmaannumme ja rypistymme miksei sitten Porin-Mattikin.

Rakennamme nyt käsin veistettyä pelkkahirsi saunatupaa ja mietitty mikä sinne olisi hyvä näistä kauppojen uusista takoista. Etsitty ja mietitty kun pitäisi siinä olla keittolevy jos kaasuhellasta loppuu kaasu olisi käytössä toinen ruuan valmistukseen. Ei tahdo löytyä mieleistä ja nykyinen Uusi Porin-Matti ei luukkujen puolesta ole niin siro ja kaunis kuin nuo meidän.

Kunnes heureka ajatus tuli, yksi noista 5.stä liedellä varustetuista on Alatuvassa rantamokissä jossa yövytään vähemmän ja jonka hormin ukkini muurasi itse samoihin aikoihin kun tiilitalo valmistui. Oli katsonut vierestä murarin muuramista ja ajatteli et kyllä minäkin tuon osaan. Ei aivan mennyt Strömsöön mukaan. Muuraus on kiinni välikatossa ja katto on tullut alemmaksi mutta muuri pitää välikatonkaton "linjassaan" eikä ole vieläkään näiden vuosien aikana antanut periksi vaikka katto on muualta laskeutunut.

Mutta tuohon Porin-Mattiin, irrotimme sen juuri hormista, tarkistamme kunonnon ja otamme yhteyttä Pk-levyyn varaosien ostoaikeissa. Alatupaan tulemme laittamaan toisen "kakluunin" liesivarustuksella joka odottaa hakemista mieheni vanhempien kesämökin liiteristä. Se vain ei ole Porin-Matti mutta tässä pitää antaa myöten yhtenäisestä linjasta sekin on vanha.


0 kommenttia

Jätä kommentti

Jätä kommentti

Kirjoita uusi kommentti